ari minggu ari melepak, mengemas, membasuh, menyapu dan mcm2 me lg ar.. sume keje nk kena siap kn.. pg td pas minum pg terus g kedai runcit kat area umh ni cr lauk.. semangat uols, i nk msk arini. da beli lauk sume nmpak la jagung dlm pastik.. 5 ketul yg x bape nk besa tu rm6 hengget ye.. cm mahal je kn.. tp disebabkn tekak ni teringin bli ler jugak, kelapa parut sebiji.. sy masih guna cara org dulu2 kalau msk yg bersantan nk guna kelapa parut, guna santan yg dlm kotak tu cm x bape bez lak rase.. emmm mcm2 kn.. lepas siap msk untuk lunch terus je msk bubur jagung tu sbb tekak da x tertahan2 lg nk mkn.. (poyo betol tekak ni pn la)
nk buat bubur jagung ni senang je, parut jagung tu (betul ke parut?, ala asingkan isi dgn tongkol dia tu senang cite) sbb kite nk masak jagung tu je kang masuk ngan tongkol2 skali da bkn bubur lg namanye.. huahahaha.. da siap parut tu, korang perah la santan, agak2 je tenggelam isi jagung tu dlm periuk sudah pastu masuk kn gula sukati korang nk byk mana.. memasing pandai merasa kn.. pastu tenggek je ats dapo, kacau2 smpai mengelegak, rase2 sket.. x cukup gula tambah lg.. pastu taraaaa da siap.. senang le sesangat kn..
ni gambo bubur jagung sy yg simple dan mudah serta sedap di mkn..
No comments:
Post a Comment